Elwira Jastrzębska

Head of PR and Marketing Department

Informacje prasowe

Nowe zasady przedawnienia roszczeń - dłużnik uniknie spłaty, ale zapłaci podatek

Obowiązujące od 9 lipca nowe zasady przedawnienia roszczeń są szczególnie istotne w kontekście Interpretacji Indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 9 maja 2018 r.[1]Uznano, że w sytuacji, gdy osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej, po zaciągnięciu kredytu odmawia jego spłaty po okresie przedawnienia, osiąga wówczas realne przysporzenie majątkowe. W rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych należy je traktować jako przychód z innych źródeł, które zostały zdefiniowane w art. 20 ust. 1 ustawy.

Zarządzanie wierzytelności za tydzień, miesiąc, rok...co nas czeka?

Sektor zarządzania wierzytelnościami ponownie musi dostosować się do zmieniającego się otoczenia prawnego. Nowe ustawy, rozporządzenia, orzecznictwo Sądu Najwyższego czy Trybunału Konstytucyjnego wywołują potrzebę modyfikacji nie tylko procedur i polityk, ale często także założeń biznesowych. Na jakie wyzwania powinniśmy być przygotowani w najbliższym czasie?

Zarządzanie wierzytelnościami – podsumowanie 2017 i prognozy na 2018 rok

Zarządzanie wierzytelnościami – podsumowanie 2017             i prognozy na 2018 rok

Ostatnie miesiące to czas dynamicznych zmian na rynku zarządzania wierzytelnościami. Z jednej strony wywołanych nowelizacjami przepisów, z drugiej zmianami biznesowymi wśród podmiotów branżowych.