Elwira Jastrzębska

Head of PR and Marketing Department

Przedawnienie roszczeń - Michał Rączkowski analizuje skutki projektu ustawy

adw. Michał Rączkowski, partner zarządzający RK Legal:

Ministerstwo Sprawiedliwości ogłosiło oficjalny projekt ustawy z dnia 31 maja 2017 roku o zmianie ustawy – Kodeks cywilny, Kodeks postępowania cywilnego oraz ustawy o prawach konsumenta. Dostępna na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji nowelizacja nie przewiduje wszystkich zmian, które wcześniej zapowiadano. Z chwilą jej wejścia w życie rynek zarządzania wierzytelnościami czeka rewolucja. Co się zmieni?

Planowane zmiany w prawie egzekucyjnym – czy ustawy zmienią rynek windykacji?

Jan Prasałek
Ekspert ds. prawnych, Departament Zarządzania Wierzytelnościami, kancelaria RK LEGAL.

W najbliższym czasie pojawią się kolejne wersje projektów ustaw, mających zastąpić dotychczasową ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji. Projekt, w zgodnej opinii wierzycieli i komorników przyczyni się do stopniowego wzrostu kosztów postępowania i zmniejszenia ich skuteczności.

Cały artykuł do pobrania TUTAJ

Nowa ustawa o kredycie hipotecznym – czy trudniej będzie dochodzić roszczeń zabezpieczonych hipoteką?

22 lipca 2017 roku weszła w życie ustawa o kredycie hipotecznym oraz o nadzorze nad pośrednikami kredytu hipotecznego i agentami. Reguluje ona w sposób szczegółowy zasady udzielania i obsługi kredytów hipotecznych. Głównym założeniem nowego aktu prawnego była poprawa sytuacji kredytobiorców. Jednak wprowadza on również rozwiązania zdecydowanie niekorzystne dla instytucji udzielających kredytów. Jaki wpływ będą miały wprowadzone zmiany na proces windykacji tego typu roszczeń – komentuje adw. Michał Kwieciński z Kancelarii RK Legal.